Specialist spreken? Bel +31 (0)316 844401

Maritieme sector

De offshore, scheepvaart en baggerindustrie hebben veel raakvlakken zoals het omgevingsklimaat en de schepen.

Kunststof onderdelen voor de scheepsbouw

In de scheepsbouw, van jacht tot mammoettanker, leveren en ontwikkelen wij alle kunststof onderdelen om de bewegende delen optimaal werkend te houden.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Roeraslagers
 • Schroefaslagers
 • Kranen
 • Winches (ankerlieren en verhaallieren)
 • Fairleads (schijven)
 • FPSO’s (Floating Production, Storage and Offloading units)
 • <(Deck Equipment)
 • ROV’s (Remoted Operating Vehicles)

Frictiemateriaal, onder andere voor lieren

Aan boord bevinden zich diverse lieren die veel te verduren krijgen doordat er grote krachten op uitgeoefend worden en ze bestand moeten zijn tegen water, wind, zand en zout. Dit vraagt veel van het materiaal. Standaard onderdelen voldoen doorgaans niet. Gezien onze geheimhoudplicht kunnen we de gebruikte materialen niet nader benoemen. Wel kunnen we melden dat wij ervoor zorgen dat de onderdelen de beste samenstelling en vorm krijgen die een lange levensduur garanderen.

Vertel ons wat u nodig heeft en wij gaan voor u aan de slag. Naast het frictiemateriaal voor lieren leveren wij lagers, glijlagers, remmen, remdelen, engineering plastics, nylon en nog veel meer. Het scheelt u veel tijd en moeite wanneer u deze onderdelen bij één leverancier kan bestellen.

Kunststof materialen voor de baggerindustrie

Aan de baggerindustrie leveren wij alle onderdelen die voor de scheepsvaart nodig zijn, aangevuld met specifieke onderdelen. Denk daarbij aan valemmers om stenen te storten, onderdelen om de bewegende delen van de grijpers te beschermen en grote bakken met kunststof erin. Wij kunnen alles op het gebied van kunststof leveren en gaan graag nieuwe uitdagingen aan.

Baggeren op zee en binnenwateren

Een baggerschip is een schip met een cutterkop aan boord. Deze laten ze door middel van kabels naar de bodem zakken, waarna zand en stenen losgewoeld worden. Achter de cutterkop bevindt zich een zuigslang waarmee de losgewoelde bodem wordt opgezogen en in een vrachtschip gespoten wordt. Zo worden zelfs rotsen weggehaald. Het schip wordt gestabiliseerd door middel van studpalen. De geleidingen van deze palen zijn voorzien van composieten en kunststoffen. Naast het dieper maken van vaarwegen en havens, worden baggerschepen gebruikt om land te creëren door het opspuiten van zand.

Baggerschepen hebben specifiek deck equipment

Schepen in de baggerindustrie bevatten allerlei draaiende delen zoals aandrijvingen in schroeven, loopwielen en zwenkmechanisme voor kranen. Hierin zitten glijlagers. Daarnaast is er een transportmechanisme aanwezig en zijn er kranen en lieren aan boord. Onder andere voor de reddingsloepen. Alle onderdelen waarmee gehesen wordt bevatten glijlagers en remmen van composiet.

Innovaties gericht op levensduur

De ontwikkelingen in de baggerindustrie zijn met name gericht op het vergroten van schepen en de capaciteit. Hierdoor kunnen ze langer op zee blijven. Omdat deze schepen overal ter wereld ingezet worden, is het waardevol om de schepen zo degelijk mogelijk te maken. Hoe langer de benodigde materialen mee gaan, hoe minder vaak de baggerschepen uit de running zijn voor onderhoudswerkzaamheden. Baggeren en opspuiten zijn continue processen waardoor er hoge eisen aan de onderdelen gesteld worden.

Zoekt u antwoord op deze vragen?

“Wat voor een krachten komen er op dit materiaal en hoe lang gaat het mee?” Wij helpen u graag om de best passende kunststoffen te vinden. Maak gebruik van onze 30 jaar kennis op het gebied van kunststoffen.

Specifieke kunststof onderdelen voor Offshore

In de offshore is alles groot en worden er veel specifieke materialen toegepast. Alle componenten die gebruikt worden bij machinebouw, worden toegepast in de offshore, met die uitbreiding dat het bestand moet zijn tegen (zout) water, wind en zand. Ieder schip heeft een aparte functie en heeft daardoor aparte onderdelen nodig. Ze hebben allemaal grote bewegende onderdelen die boven of onder water zitten waarbij je te maken krijgt met slijtage. Om dit te voorkomen zet je een dynamisch onderdeel van kunststof in. Denk daarbij aan schepen die stenen op de zeebodem storten. Wij maken specifieke onderdelen voor deze stenenstort installaties Dit zijn de zogenaamde Seatools.

Windturbines op zee

Om de palen waar windturbines op staan naar de plek op zee te vervoeren en vervolgens te plaatsen, worden weer ander soort schepen gebruikt. Met specifieke installaties. Zoals bijvoorbeeld de takelinstallatie om de windturbinevoeten rechtop te zetten en te plaatsen. De glijlagers hierin zijn van hoge kwaliteit kunststof. Daarnaast leveren wij kunststof isolatieplaten om corrosie van de windturbinevoet tegen te gaan.

Specifieke logistiek

Logistiek op zee kent andere uitdagingen dan logistiek op land. Daarom worden er veel specifieke componenten ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan Cable and Pipe Laying op de zeebodem. Dit zijn enorme schepen met grote haspels. De geleidingen zijn van kunststof, net als de speciale omloopwielen, schijven en de geleidingen waar de kabel langsloopt. Deze schepen hebben een complete lasstraat aan boord om de pijpleidingen ter plekke samen te voegen tot één geheel. Het zijn complete fabrieken op zee. Alles is hier een slag groter dan gemiddeld. En alles is erop gericht om slijtage tegen te gaan bij bewegende elementen.

Meedenken, mee ontwikkelen, brainstormsessies

Offshore is een mooie tegenhanger van de standaard producten. Wij kunnen hier onze creativiteit op loslaten. Het houdt ons scherp en stimuleert om door te blijven ontwikkelen. Laat het ons weten als u onderdelen nodig heeft voor de offshore.`

Overige branches van ASEC:

Bruggen en sluizen

Zoekt u onderdelen voor uw kunstwerk? Maak dan gebruik van onze ervaring.

Agrarische sector

De prestatie verbeteren door betere componenten te vinden.

Machinebouw

Bij bewegende delen worden (vezelversterkte) kunststof onderdelen toegepast.

Wij zijn u graag van dienst

ASEC PRODUCTS is specialist in

 • glijlagers
 • sferische glijlagers
 • engineering plastics
 • frictiematerialen
 • isolatiematerialen